Exilul si Imparatia lui Camus

Ce sa faci si incotro s-o apuci in lumea asta mare de tot?

Albert Camus

Albert Camus

Uneori, lovit in cap de deznadejde, ai impresia ca toate cararile duc in directii de neinteles, iar tu, pus in fata acestei situatii aparte, ramai perplex. Incerci de zor sa-ti repari GPS-ul interior care, evident, isi pierde semnalul, iar aceasta actiune aiurita iti da senzatia ca te zbati intr-o lume infinita si absurda, in care, fara speranta, te-ai pierdut deja.

Si uita-te atunci la tine cum stai asa, disperat dar tacut, pierdut si cu vederea incetosata, ca si cum soarele te-ar fi batut in cap non-stop intr-o zi caniculara pe care, ignorand sfatul meteorologilor, ai fi petrecut-o pe o plaja fierbinte. Ai impresia ca nimeni nu vrea sa sune salvarea, chiar daca fata ta o cere, iar despre GPS-ul tau stricat – nici vorba sa-i dai de cap.

Si totusi intr-o zi, poate la fel de calda si insorita, optica ti se schimba radical. Dintr-o data, lumea iti apare din nou la dimensiuni normale, iar drumurile ce ti se intind in fata au din nou un rost, un sens.

Ca sa ajungi aici nu ai nevoie decat de o anumita atitudine: revolta in fata absurdului lumii, aceluia pe care, nu in putine momente, cu totii il simtim din plin.

Ajung astfel la motivul pentru care, de curand, m-am reapucat de citit Albert Camus.

Extraordinar de interesanta si mult mai complexa de atat, filosofia lui Camus iti arata mai intai reversul existentei, adica disperarea, „Exilul” omului (singuratatea, depresia, deznadejdea, tinutul de umbra) si apoi  „Imparatia” (tinutul de lumina, speranta) la care ajungi prin revolta in fata haosului lumii.

Doar asa gasim fericirea si implinirea in aceasta lume care, s-o spunem deschis, deseori ne depaseste. Mai simplu de atat Camus, prin opera lui extraordinara, ne spune clar noua, tuturor asa: orice ar fi, nu te resemna! Orice ti s-ar intampla, revolta-te, lupta ca sa-ti gasesti sensul vietii si, prin el, implinirea!

Iar mie, acum, aceasta viziunea a lui mi se pare mai actuala ca oricand.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s