World Press Photo 2012 la Bucuresti

2012, World Press Photo of the Year, Samuel Aranda

2012, World Press Photo of the Year, Samuel Aranda

In spatele valului gros si negru care ii acopera intreg trupul si care, de secole, inlocuieste cu totul chipul femeii arabe, se afla o mama. Nu o putem vedea cu adevarat, insa ne imaginam figura ei udata de lacrimi si deformata de acea grimasa pe care disperarea o aseaza pe chipurile noastre, ale tuturor, indiferent de locul in care ne-am nascut, de cultura, religie ori varsta.

In spatele valului gros si negru se afla o mama care isi tine in brate copilul ranit. Ea este Fatima al-Qaws, iar el este Zayed, fiul ei in varsta de 18 ani. Nu mai este demult un copil, insa, ranit fiind, se adaposteste tot la sanul ei, la fel cum a facut, probabil de zeci de ori in copilarie atunci cand, iesit la joaca pe strazile prafuite ale orasului Sanaa, se intampla sa fie lovit din geseala de ceilalti copii.

Acum, pe aceleasi strazi ale capitalei Yemenului, glasurile copiilor sunt acoperite de sunetul mult mai strident al armelor de foc, iar ei, copiii de atunci, sunt acum luptatori impotriva unei guvernari sangeroase, nedrepte si autoritare. Ranile pe care ei le capata astazi sunt de cele mai multe ori mortale si, spre deosebire de cele din copilarie, nu sunt deloc accidentale. Sunt facute la comanda rece a unui lider criminal, presedintele Ali Abdullah Saleh care, la momentul in care aceasta fotografie a fost facuta (15 octombrie 2011), era in functie de 33 de ani negri, indurati cu greu de toti yemenezii.

Din disperare si inspirati de valul de revolte de pe teritoriul arab, in toamna anului trecut, yemenezii au iesit in strada. Printre ei a fost si tanarul Zayed, ranit cu gaz lacrimogen in timpul demonstratiilor si gasit ulterior de mama lui in incinta unei moschei care, in timpul demonstratiilor, a fost transformata in spital pentru cei raniti in confruntarile cu fortele armate. Acel moment este surprins de catre fotograful spaniol Samuel Aranda in aceasta fotografie care, ulterior, a obtinut titlul de World Press Photo of the Year 2012.  In urma acestui incident surprins de Samuel Aranda, Zayed a stat in coma timp de 2 zile. A continuat apoi sa participe la lupte, fiind ranit de inca doua ori.

In urma revoltei infaptuita de locuitorii capitalei Yemenului, regimul autoritar instaurat de Ali Abdullah Saleh a fost rasturnat. In februarie 2012 un nou presedinte a fost ales prin vot, si, odata cu el, o firava lampa de speranta s-a aprins pentru a lumina strazile orasului, aici unde sute de tineri si-au dat, prematur si violent, ultima suflare.

Povestea acestor doua personaje este prima dintr-un sir lung si cu adevarat memorabil pe care ni-l propune expozitia de fotojurnalism World Press Photo, prezenta la Bucuresti pana pe 10 iunie 2012, in incinta noii Biblioteci Nationale.

Eu am vazut-o si, asa cum spune si reclama pe care sigur deja a auzit-o toata lumea, nu am iesit de acolo acelasi om care a intrat.

Am descoperit personaje reale, intamplari concrete si clipe extrem de impresionante din timpul celor mai importante evenimente politice si sociale care s-au desfasurat in intrega lume anul trecut. Auzisem, binenteles, de toate acestea (cazul Breivik, “primavara araba”, tsunami-ul din Japonia, politica nord-coreeana, etc.) dar, recunosc, nu le constientizam atat de puternic in lipsa unor reprezentari vizuale de impact asa cum sunt fotografiile din cadrul expozitiei World Press Photo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s