Atelierul de tesatorie manuala Argetoaia – Creatie concept, identitate vizuala si promovare

1. Despre atelier

„Atelierul de tesatorie manuala Argetoaia” este rezultatul unui proiect de dezvoltare comunitara derulat de organizatia non-profit World Vision Romania. In cadrul acestui proiect cateva femei din comuna Argetoaia, judetul Dolj, au fost instruite pentru a deveni tesatoare la razboaie vechi, traditionale, cu scopul de a-si deschide o afacere in domeniul artizanatului si a-si spori astfel veniturile.

2. Concept

Pentru a se tranforma intr-o afacere profitabila, atelierul avea nevoie de o identitate vizuala, concept si pozitionare pe piata artizanatului din Romania.  S-a nascut astfel batrana Argetoaia,  un personaj imaginar ce pastreaza si in acelasi timp promoveaza traditiile si obiceiurile stravechi din zona Olteniei. Datorita batranei Argetoaia, obiectele lucrate de catre tesatoare in atelier capata o a doua natura, se transforma intr-un adevarat canal de comunicare  si promovare  ale  cutumelor, simbolurilor si traditiilor vechi de cand lumea,  specifice satului oltenesc.

3. Identitate vizuala (click pe imagini pentru a le mari)

Logo si slogan Argetoaia

Logo si slogan Argetoaia

Brosura de prezentare Argetoaia pag.1-4

Brosura de prezentare Argetoaia pag.1-4

Brosura de prezentare Argetoaia pag.2-3

Brosura de prezentare Argetoaia pag.2-3


4. Promovare  online prin intermediul articolelor – blog, newsletter, e-mailing

a) Articol aparut pe blogul World Vision Romania gazduit pe site-ul Feminis.ro:

http://www.feminis.ro/bloguri/WorldVisionRo/fara-categorie/reintoarcerea-la-valori-tesaturile-traditionale-romanesti-947

” Voi ce parere aveti despre tesaturile traditionale romanesti?

Frumoase sau utile, piese de colectie sau accesorii nonconformiste, cadouri pentru prietenii din strainatate sau  obiecte decorative perimate. Toate acestea, dar si multe altele asemanatoare, sunt pareri despre tesaturile traditionale romanesti pe care le-am auzit de-a lungul timpului din partea prietenilor, colegilor, oamenilor dragi, a unor simpli cunoscuti sau parteneri de discutie.

De curand insa am auzit o noua parere, de data aceasta diferita, surprinzatoare: “tesaturile traditionale sunt obiecte de valoare atat pentru cine le face, cat si pentru cine le cumpara, atat pentru o casa boiereasca, cat si pentru o casa taraneasca”. Asadar, tesaturile traditionale romanesti sunt in primul rand valoroase pentru ca poarta in ele simbolurile, credintele si obiceiurile societatii romanesti vechi. De aceea,  atat persoanele care le fac si cat si cele care le folosesc duc mai departe traditiile noastre, valorifica cultura romaneasca si o readuc, treptat, in societatea moderna. Deschid astfel lada de zestre a poporului nostru si o arata lumii intregi.

Afirmatia de mai sus ii apartine unei tesatoare din comuna Argetoaia, judetul Dolj. In urma cu cateva luni, impreuna cu alte femei din sat si sprijinite de World Vision Romania si Consiliul Local Argetoaia, si-au propus sa infiinteze un atelier de tesatorie, un loc special care sa le serveasca lor drept sursa de venit, dar mai ales drept sansa de a revitaliza vechea arta a tesutului la razboi, un mestesug cu traditie milenara in satul lor dar care, din pacate, in ultimele decenii a devenit istorie.

Atelierul de tesatorie a primit numele Argetoaia, nu din lipsa de inspiratie, ci tocmai pentru ca denumirea vine de la argeaua care se foloseste la razboiul de tesut, inca o dovada a trecutului marcat de acest mestesug al localitatii doljene. Si, pentru a “tese” putin in jurul acestei arhaice declinari gramaticale, au dat si o personalitate Argetoaiei. V-o puteti imagina drept o batrana mergand agale pe ulita prafuita a satului romanesc, purtand pe ea strai traditional si in sufletul ei tot ceea ce cultura populara are mai de pret. Binevoitoare si inteleapta, batrana Argetoaia aduce cu sine basmele si legendele romanesti, credintele, ideile si cutumele satului nostru, toate acestea intru-catva uitate acum, in aceasta lume moderna.

Argetoaia ne indeamna pe toti sa descoperim valoarea nu numai a  tesaturilor traditionale, ci si a intregii culturi populare. Si uite ca acum, la final, imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun un alt titlu acestu post. Ce parere aveti despre “Valorificarea tesaturilor traditionale romanesti in lumea moderna”?

Si daca v-am starnit curiozitatea vis-à-vis de batrana Argetoaia, dati clik aici

b) Articole aparute in 2 numere consecutive ale  newsletter-ului World Vision Romania:

” World Vision Romania sprijina meseriile traditionale

„Eram copil cand bunica mea tesea si mai stateam si noi pe langa femeile cu care lucra asternuturi sau covoare, dar atat. Acum am invatat sa tes, imi place si nu mi se mai pare deloc greu”, a marturisit Violeta Galbenu ,29 de ani, testator manual din Argetoaia.

World Vision Romania a sustinut 23 de femei din satul Argetoaia, judetul Dolj, care si-au dorit sa continue vechea traditie a tesutului la razboi. Timp de doua luni, femeile au participat la un curs de tesator manual, primind apoi  certificate de calificare profesionala. „In urma discutiilor avute cu reprezentantii World Vision Romania, am hotarat ca putem inviora activitatile din cadrul comunei prin deschiderea un atelier de tesatorie, dat fiind faptul ca in Argetoaia aceasta indeletnicire este una dintre cele mai vechi si cunoscute din zona.”, a explicat Mircea Beznã, primarul comunei Argetoaia.

World Vision Romania a achizitionat 6 razboaie de tesut si materia prima necesara confectionarii produselor traditionale de artizanat, iar Primaria Argetoaia a pus la dispozitie spatiul in care a fost amenajat un atelier de lucru.

Deschiderea oficiala a atelierului de tesatorie a avut loc duminica, 16 august 2009. Momentul prezentarii oficiale a produselor realizate si a inmanarii certificatelor de calificare profesionala a avut loc de sarbatoarea Sfintei Marii, la petrecerea campeneasca de la Argetoaia, aceasta fiind considerata ocazia potrivita pentru promovarea covoarelor si traistutelor populare lucrate de femeile din comuna.

Femeile au marturisit ca ideea de a se specializa in arta tesutului le-a suras de la bun inceput, iar faptul ca au reusit sa reinvie aceasta traditie le-a dat suficienta incredere incat sa-si doreasca sa realizeze produse de calitate, pe care sa le valorifice apoi pe piata. „World Vision va continua sa sprijine atelierul de tesatorie prin identificarea de piete de desfacere a produselor traditionale oltenesti”, a mentionat Mihaela Patru, coordonator proiect World Vision Romania „.


” Redescopera alaturi de Argetoaia tesaturile traditionale oltenesti

Atelierul de testorie manuala Argetoaia, un proiect initiat si sustinut de World Vision Romania prin Departamentul de Dezoltare Economica, a aparut din dorinta de a revitaliza vechea arta a tesutului la razboi, un mestesug cu traditie in societatea romaneasca veche. In trecut, acesta era aproape nelipsit, fiecare familie realizand covoare, carpete si alte tesaturi fie pentru uzul personal, fie pentru zestre. Acum, obiceiul aproape ca a disparut din comunitatile rurale.

World Vision Romania sprijina cateva femei din comuna Argetoaia, judetul Dolj care si-au dorit sa readuca la viata tesaturile traditionale oltenesti dar si sa-i determine pe cei interesati sa-si aminteasca de intreaga cultura populara romaneasca, cu toate povestile, basmele si simbolurile ei.

Asadar, infiintarea atelierului de tesatorie Argetoaia are implicatii atat de factura culturala, dar si sociala. Prin funcţionarea  acestuia se creaza locuri de munca pe plan local care sa genereze un venit suplimentar populatiei, totodata reinviindu-se un mestesug traditonal specific pentru zona.

Incepand cu luna august, atunci cand a avut loc deschiderea oficiala a atelierului, tesatoarele din Argetoaia au participat la mai multe targuri cu vanzare. In septembrie si-au expus obiectele de artizanat in Bulgaria, la un targ de mestesuguri organizat de Federatia Patronatelor din Regiunea Oltenia si de Camera de Comert si Industrie Vratsa. De asemenea, World Vision Romania a facilitat participarea ţesătoarelor si la Targul Traditiilor, organizat in Bucuresti de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei.

Cel mai recent eveniment in cadrul caruia Argetoaia si-a expus carpetele, traistutele, servetele de artizanat si semnele de carte a fost Targul Mesterilor Populari organizat de Primaria Craiovei cu ocazia zilelor orasului, in perioada 23-25 octombrie.

“Ne bucura interesul pe care vizitatorii targului il arata pentru produsele pe care le realizam la Argetoaia. Ei apreciaza ca sunt facute manual, din lana de calitate. Mestesugul tesutului in razboi era o traditie in aceasta zona. Prin activitatea care se desfasoara acum in atelierul nostru pastram si ducem mai departe aceasta traditie”, a spus Maria Mitru, coordonatoarea atelierului „.


c) E-mail de promovare a produselor in randul angajatilor companiei Siveco


Fii MODERN in stil traditional!

Te-ai fi gandit ca razboaie de tesut de acum 100 de ani vor ajunge sa faca huse pentru telefoane mobile?

Un grup de femei din comuna Argetoaia, Jud.Dolj, au pus impreuna TRADITIA cu tehnologia moderna. Ideea aceasta le-a venit repede, avand in vedere ca arta tesutului la razboi este un mestesug cu traditie in zona lor, dar care, din pacate, este pe cale sa dispara.

In decursul acestui an, World Vision Romania a reusit sa ajute 23 de femei din Argetoaia sa depaseasca obstacolele, sa invete o meserie si sa-si puna in aplicare ideea de a deschide un atelier de tesatorie manuala. Organizatia a facilitat participarea lor la un curs de tesator manual in urma caruia au primit certificate de calificare profesionala, apoi a achizitionat 6 razboaie de tesut vechi si a amenajat un atelier de lucru in spatiul pus la dispozitie de Primaria Argetoaia. Cu mult entuziasm, tesatoarele au participat la diferite targuri de artizanat in cadrul carora au reusit sa vanda din produse. Mai este insa pana cand vor face din atelierul de tesatorie o afacere profitabila, capabila sa se autosustina si sa genereze venituri suficiente.

De aceea, World Vision Romania continua sa sustina tesatoarele in incercarea lor de a gasi o piata de desfacere pentru produsele de artizanat si va invita si sa va alaturati demersului noastru.

Prin cumpararea traistutelor, covoraselor sau stergarelor de la Argetoaia, vei sustine o initiativa frumoasa care valorizeaza traditia dar care raspunde si unor nevoi ale timpului nostru.

Creatie concept, texte: Daniela Mititelu

Design: Smolenic Paul Marius

Toate drepturile apartin World Vision Romania

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s